020 - 364040 [email protected]

En av våra tekniker skickade mig just dessa bilder, dagens uppdrag för honom är att befria en fasad från rödlav.

Per Kronstedt, en av saneringsteknikerna knutna till Örebrokontoret är ute på fasadtvättningsuppdrag.

Fasaderna har med tiden fått förargliga beväxningar av rödlav som ni kan se överst i bild. Det är lite speciellt att rengöra fasader från rödlav, om man gör det fel så kan det bli färgförändringar i fasaderna som aldrig går bort.

Per som rengjort många tusentals kvadratmeter fasader vet emellertid precis hur man ska gå tillväga för att uppdraget ska sluta lyckligt.

Såhär ser det ut när fasaden är ren.

Fasader råkar ut för beväxning när förutsättningarna är de rätta för alger eller lavar att gro. Ofta handlar det om att fasaderna står fuktiga och det beror ofta på att smuts samlats på ytan eller att fasaden står skuggit till. Genom att rengöra fasaderna så minskar risken för dessa förargliga och lite farliga växtangrepp.

Rödlavar kan lämna permanenta skador i fasaderna.

Om fasaderna får stå för länge så händer det att man inte kan få bort alla spår efter beväxningen. Fasaderna som ofta är porösa skadas in på djupet av missfärgningar som riskerar att vara permanenta.

Inte nog med att det ser illa ut, det binder också farlig fukt till fasadmaterialet som bryts ned fortare och riskerar frostskador.

Fasadrengöring är alltså värdefullt ur mer än ett estetiskt perspektiv.

Specialrengöringar Sverige tvättar årligen massor av fasader, med olika anpassade metoder för varje hus. På just de här husen i Örebro så använder vi traditionell högtryckstvättning med anpassat tryck som är precis lagom för att ta bort nedsmutsningen, men ändå inte slita på underlaget. Till detta använder vi anpassat specialmedel som vi tagit fram för just dessa fasader som har rödlavsproblematiken.

Om du vill läsa mera om fasadrengöring så kan du göra det här: Fasadrengöring

Ansvarig för projektet med fasadrengöring i Örebro är Peter Jenvén som du når på 0704-039330 eller [email protected]