Råda Säteri i Härryda genomgår just nu en renovering och en del av den är att taken ska tvättas.
Specialrengöringar Sverige i Göteborg har lång och stor erfarenhet av taktvätt. Uppdraget vid Råda Säteri är extra roligt eftersom det är så kulturhistoriskt värdefulla byggnader.
Arbetet utfördes denna gång med lift eftersom tegelpannorna är känsliga och lätt kan gå sönder vid för stor belastning.
Husen har en lång historia och de byggnadsminnesförklarades redan 1969, med såkallade särskilda föreskrifter. Den nuvarande manngårdsbyggnaden uppfördes 1722 och en rolig detalj är att Albert Einstein besökt Råda Säteri och skrivit i ”Gästboken”
Specialrengöringar Sverige i Göteborg utför taktvätt på tusentals kvadratmeter varje år.
Teknikerna vid kontoret i Göteborg är vana med taktvättning och hur det bäst utförs. Ett stort antal uppdrag utförs årligen och erfarenheten inom teamet är stor.
Vi tackar för visat förtroende och ser fram emot att arbeta vidare i området med de olika rengöringsuppgifterna som behövs för att hålla de vackra byggnaderna fräscha och fina. Rena hus håller ju längre och framför allt när det gäller kulturarvet så vi vi alla att det ska bevaras för eftervärlden.
Om du vill läsa mera om taktvättning så kan du göra det här: Taktvätt Göteborg
Frågor om detta jobb besvaras av Patrik Andersson 0735-164050 eller [email protected]
Historia om Råda Säteri
Källa: Wikipedia
Huvudbyggnaden och dåvarande flyglarna ritades troligen av den svensk-brittiske hovarkitekten sir William Chambers (1723–96).
Chambers bistod troligen med ritningar till säteriets huvudbyggnad, som uppfördes 1770–72. Hans yngre syster Sara (1724–85) blev änka 1770 och gifte två år senare om sig med ägaren till säteriet, Martin Törngren.
Huvudbyggnaden är uppförd helt i timmer, och klädd med panel, på gårdssidan med slätpanel, den paneltyp som mest efterliknade stenhusets fasad. Byggnaden är till stilen nyklassistisk med symmetri såväl när det gäller rumsdisposition som fasadutformning. Dekoren har klassiska förebilder, men är mycket sparsmakad.
Utvändigt har byggnaden i mycket liten grad förändrats sedan tillkomsten. Invändigt har den genomgått mindre förändringar i nedervåningen i samband med att byggnaden inreddes till gästgiveri 1974.
1795 besöktes Råda av den engelska författaren Mary Wollstonecraft.[4] Under en del av 1800-talet ägdes säteriet av friherrinnan Martina von Schwerin. Enligt en gravyr i hallen på Råda vistades poeten Esaias Tegnér ofta på Råda för att besöka henne och författade där delar av Frithiofs saga. Detta är dock inte sant. Även om Tegnér någon gång besökte Råda, så var det inte när Martina von Schwerin var där och inte heller skrev han något där.
De båda flygelbyggnaderna uppfördes samtidigt med huvudbyggnaden, 1772. Den västra förstördes dock i en brand i mitten av 1800-talet. Den befintliga västra flygeln uppfördes år 1887.
Råda säteri ägs sedan 1969 av nuvarande Härryda kommun.