Fasadimpregnering – skydd för din fasad
Så minskar eller hindrar du vattenupptagning i fasaden med fasadimpregnering
Fasaden skyddar ditt hus mot väder och vind. Men har du mineraliska* fasader suger de gärna åt sig vatten, vilket ofta är dåligt för byggnaden. Vatten orsakar nämligen skador eftersom det bryter ner byggnadsmaterialet i förtid.
(*Mineral är naturmaterial. Det är jordens och övriga planeters byggstenar, eftersom de bygger upp bergarterna. Och bergarterna bygger upp planeterna.)
Du kan dock hindra eller minska risken för att din mineraliska fasad tar upp vatten, genom att impregnera den. Det ger dig många fördelar:
Fördelar med att låta impregnera din fasad:
- Skyddar din fasad mot surt regnvatten. (Surt vatten är nedbrytande.)
- Minskar risken för att det växer mossa, alger etcetera på din fasad
- Hindrar att vattnet tränger in i din fasad, vid väldigt kraftigt regn
- Tätar sprickor till en viss del
- Reducerar mängden vatten som tas upp av din fasad och sparar energi
- Gör att täta filmer inte bildas
- Är mycket beständigt mot ultravioletta strålar (UV)
- Har mycket god alkalibeständighet (är ”kalkäkta”)
Skyddsimpregnering mot fukt
Impregneringen gör att underlaget blir vattenavstötande, det vill säga hydrofobt. Metoden vi använder kallas för hydrofobering, vilket är en skyddsimpregnering mot fukt.
Våra impregneringar baseras på silan eller siloxane. Båda ämnena innehåller silikon och är viktiga som tätningsmedel. Silan tenderar att att tränga in djupt för att skydda under ytan medan siloxan arbetar på ytan, för att stöta bort vatten.
Impregnering stoppar nedbrytningsprocessen
Genom att vattnet inte tränger in i fasaden på samma sätt, minskar eller stoppar du nedbrytningsprocessen. Vatten transporterar in smuts i fasaden men när du impregnerar den, förhindrar du det.
Utan vatten kan inte heller alger, mögel, svamp och mossa växa på din fasad. Vatten är nämligen en förutsättning för allt liv, inklusive skadeväxter.
”Vi har impregnerat fasader sedan 2002 och har ett brett, djupt kunnande inom företaget kring området. Kontakta oss om du vill veta mer, vi delar gärna med oss av våra kunskaper.”
Jan Persson
Kundrådgivare Malmö, Specialrengöringar Sverige.
Surt nedfall skadar din fasad
Regnvatten som faller ner på ditt hus kallas i dagligt tal för ”surt nedfall” eftersom vattnet är svagt surt. Det här sura nedfallet beror både på naturliga faktorer såsom vulkaner och skogsbränder men även mänskliga aktiviteter, såsom industrier och transporter.
Det sura nedfallet har ett pH-värde under det normala, (omkring 5,6) och beror främst på utsläpp av svaveldioxid och kväveoxider till atmosfären. Dessa reagerar med vatten i molnen och bildar syror. Syrorna kan transporteras långa sträckor med molnen tills de faller ner som regn. Och ofta kommer in i dina fasader, som då tar skada.
Väl inne i fasaderna fräter syrorna på de mineraliska beståndsdelarna. Sakta men säkert bryts ditt fasadmaterial som tegel, puts, betong, sten och cementskivor ner.
Om inte det sura nedfallet hade funnits, hade dina hus hållit betydligt längre. Du har säkert hört talas om gamla stenstatyer och andra utsmyckningar som vittrar sönder.
De har stått där i generationer men på grund av det sura regnvattnet har nedbrytningen satt fart. Och dina barnbarn kommer kanske aldrig få se dem.
Dina tegelfasader får lätt problem av fukten
Du kan ofta se frysskador i tegelväggar. Det beror på att vatten kryper in i teglet och stannar kvar där, vilket gör att tegelstenen långsamt vittrar sönder. Varje gång temperaturen passerar nollpunkten blir dessutom skadorna värre.
Armeringskorrosion är ett annat vanligt problem du kan råka ut för på grund av fukten. Vad som sker då är att dina murverkskramlor rostar sönder, så att skalmurarna släpper från byggnaden, trots att de ska vara fästade.
Fasadimpregnering gör att du håller fasaden torr, vilket oftast är fördelaktigt. Vid tegelimpregnering använder vi speciella impregneringsmedel för att ditt tegel ska hålla färgen (slippa bli flammigt) och få vissa egenskaper.
Är inte du heller säker på vad alla ord betyder? Här är en ordlista som hjälper dig:
Armering: stål i betong, vilket gör betongen starkare
Murverk: en murad konstruktion av en vägg, mur eller liknande, som satts samman av sten, murbruk eller lera. Murverket kan bestå av naturlig eller konstgjord sten, såsom tegelsten
Kramlor: håller fast murverket
Skalmur: en slags stödjande mur
Din fasad måste kunna andas
Samtidigt som du vill hindra fukt från att tränga in i fasaden, måste den kunna andas. Fasadimpregneringen måste vara ”diffusionsöppen” som det kallas.
Det innebär att vattenångan ska kunna transporteras igenom impregneringen, så att fasaden torkar inifrån. Fasadimpregneringen ska alltså göra att fasaden inte tar upp lika mycket fukt, samtidigt som den tillåts att andas.
Fasadimpregnering – din problemlösare vid fukt eller slagregn
En del fasader får problem med att vatten tränger igenom. Sådant kan inträffa vid slagregn eller när det regnar väldigt länge. Till slut kan vattnet gå igenom hela väggen och orsaka fuktproblem på insidan. Du skulle dock ofta kunna slippa fuktproblemen genom att impregnera väggkonstruktionen.
Fasadimpregnering rekommenderas inte alltid
Du kan inte laga en redan trasig fasad med fasadimpregnering – i värsta fall kan faktiskt en impregnering göra skadan ännu värre. Därför är det viktigt att gå igenom just ditt hus förutsättningar noga, innan vi utför en behandling.
Vill du ha hjälp i processen? Kontakta oss för mer information. Ring oss direkt på 020-36 40 40.