Orsaken till att man hittar fåglar i ventilationen varierar. Är det en fågel som tagit sig in men fastnat och inte lyckats komma ut? Har dom hittat en lugn och trygg plats att bygga bo? Ja det kan bero på olika orsaker men en sak är säker, det behöver hanteras så snabbt som möjligt.
Så vad gör man då åt problemet? Eftersom den första frågan som behöver besvaras är- varför de är där så varierar även lösningarna. I och med den mängd försiktighetsåtgärder som följer med detta bör du alltid kontakta professionella inom området. De hjälper dig identifiera orsaken och att hitta rätt lösning.
Du kan försöka identifiera problemet själv men rekommenderas absolut inte till att åtgärda det på egen hand. Det är direkt olämpligt om man inte vet vad man gör och kan vara farligt för din hälsa då luften och ytorna oftast innehåller partiklar som är skadligt för oss människor.
Några saker du kan kolla för att försöka hitta orsaken är:
Ventilerna. Är ventilerna utomhus intakta? Fåglar tar sig många gånger in i ventilationen genom trasiga ventiler.
Skorstenen. Det är inte ovanligt med fågelkadaver, fågelbon och liknande i skorstenar. I vissa fall om skorstenen inte är nätad så har fågeln en ingång till fasaden, de kan på så vis ta sig in i ventilationen via insidan.
Fönster. Ja det låter självklart att man har koll på, men ibland har man särskilt i större lokaler nätade fönster öppna nästan på heltid. Är näten hela? Om inte så kan detta vara orsaken.
Fläktar. Har du en stående större fläkt? Det är paradiset för fåglar att bosätta sig i.
Om du har problem med fåglar i ventilationen och vill få råd och tips eller hjälp direkt så kan du höra av dig till oss på Specialrengöringar Sverige för en kostnadsfri och förutsättningslös konsultation.
Med det sagt, efter orsaken är identifierad går man vidare till åtgärderna vilket du kan läsa mer om här nedanför.
Sanering efter fåglar
Efter borttagning av fåglarna behövs det saneras. Varför är det nödvändigt när problemet redan är åtgärdat kanske du tänker? De rester fåglar lämnar kvar i form av fågelbon, kadaver och dylikt innebär många risker om det inte saneras.
Ventilationsrengöring
Fåglar är duktiga på att röra sig omkring och utforska, de är även väldigt flitiga med att sprida smuts och annat runt omkring sig. Eftersom ventilationen har som uppgift att ha ett flöde i kanalen så för luften i många fall med sig fåglarnas rester.
Sanering fokuserar på det utsatta området och runt omkring, men i och med att ventilationskanalerna ofta sträcker sig mycket längre än så, kan det vara en god idé att fundera på en helhetslösning gällande ventilationen.
Med en komplett ventilationsrengöring förhindrar du inte bara fåglarna från att söka sig tillbaka utan får väldigt mycket mer saker på köpet. Här är några utav dom:
Minskar brand- och brandspridningsrisk.
Minskar risk för att problem uppstår vid en OVK (Obligatorisk VentilationsKontroll) besiktning.
Minskar risken för fuktskador.
Potentiell minskad energiförbrukning
Bättre luft att andas in.
Få bort fåglarna från taket
Att få bort fåglar från taket kan vara avgörande till att problemen i ventilationen inte återuppstår, men hur löser man det? Först och främst så måste man hitta orsaken till varför de vistas även där. Är det en sovplats, viloplats eller spanar de efter mat?
Om det är mat de letar efter så behöver man se till att det är rent runtomkring, soprum i närheten bör vara ordentligt städade. Eftersom fåglar inte är dumma så dras dom till ställen dom vet att det brukar finnas mat tillgängligt, därför är det viktigt att regelbundet hålla rent.
Skulle fåglarna använda taket som sov eller viloplats kan det vara läge att börja kika på lösningar som nät, piggar, vajer eller ljudsystem. Dessa lösningar sätts in baserat på vart någonstans fåglarna oftast befinner sig på taket eller andra höga fästen som exempelvis skyltar eller lampor.
Fågelpiggar
Systemet installeras på ytor som ska skyddas mot att fåglar sätter sig eller övernattar, till exempel ovan avsatser, skyltar, balkar och rör. Systemet är effektivt mot mås, duva och kråkfåglar (ej småfågel).
Läs mer om fågelpiggar här
Fågelnät
Ibland kan det vara effektivt att montera ett nät över ytan man vill skydda. Detta gäller för stora som små ytor, exempelvis fasader, balkonger, ljusinsläpp mm. Näten kan fås i olika stora maskvidder beroende på vilken typ av fågel man vill skydda sig emot. Näten finns i flera olika färger eller i transparent för att smälta in i fasaden.
Läs mer om fågelnät här
Fågelvajer
Fågelvajersystem är en tunn vajer som förhindrar fågeln att kunna sätta sig eller landa. Fågelsäkring med hjälp av wire används främst på avsatser, skyltar, balkar och liknande ytor och passar bäst mot större fåglar såsom mås, duva och kråkfågel. Säkring med tråd är en bra metod att använda på takkanter, hängrännor, fasadklackar och fönsterbleck.
Läs mer om fågelvajer här
Ljudsystem
Med ett ljudsystem kan du skydda stora områden mot fågel där andra metoder inte är applicerbara. Stora och krångliga ytor som behöver skyddas eller där man inte kan ha ett synligt skydd.
Läs mer om ljudsystem mot fåglar här
Tveka absolut inte på att kontakta oss på Specialrengöringar Sverige om du har bekymmer med fåglar eller vill veta mer kring ämnet!
Vi vill avsluta denna artikel med en rolig men inte så trevlig läsning vi lade ut på våra sociala medier från ett uppdrag vi hade gällande just fåglar i ventilationen.
“Fåglar i ventilationen!?
Bättre en fågel i handen än tio i skogen.
Så lyder det gamla talesättet.......men hur är det med skafferiet?
Tänk dig att du kommer hem efter en härlig semester, din lägenhet är varm och du slås i dörren av en obehaglig lukt och förnimmer att något inte står rätt till.
Tankarna flyger runt i huvudet, vad glömde jag att slänga innan jag åkte? Du använder din näsa för att försöka identifiera vad tusan som stinker och plötsligt finner du dig framför ditt skafferi.
Precis som du smyger upp ett kort i kortspel så smyger du upp skafferidörren. Vad i hela friden har hänt där? Det är i stor oordning och fågelfjädrar överallt.
Död fågel i ventilationskanalen!
Det visar sig att en ventil i fasaden blivit skadad av tidens tand och fåglar som ju är opportunister hade byggt bo i ventilationskanaler som leder till skafferiet. Det i sin tur ledde till att de hade ett matförråd i form av kundens skafferi nära till hands. Obehagligt och ohygieniskt naturligtvis.
Daniel och Salim från Specialrengöringar Sverige ryckte ut och identifierade problemet samt åtgärdade det snabbt. Nu är ventilationskanalen rengjord, desinfektionerad. Det sitter en ny ventil i fasaden och nu kan fåglar och insekter inte längre ta sig in.
Det är inte ovanligt att fåglar bygger bo i ventilationen.
Ventilationskanaler är perfekta boplatser för många fåglar, det är den raka motsatsen för husen och oss människor. Att ha fåglar och allt så de lämnar efter sig i form av ohyra och fågelbajs är mycket ohygieniskt. Vid tecken på problem med fåglar i ventilationen så ska du agera så snabbt som möjligt.
Om du haft fåglar i ventilationskanalen så ska det saneras på ett korrekt sätt.
Saneringen efter fåglar måste göras på rätt sätt så att eventuell smitta inte sprider sig vidare eller blir kvar efter rengöringen. Det här är en uppgift som oftast lämnas över till proffs.
I just det här fallet med ventilationen till ett skafferi som blivit otät och där fåglar tagit sig in så bytte vi naturligtvis även ut den trasiga ventilen så att problemet inte riskerar att uppstå igen. Det var ansenliga mängder med bomaterial och döda fågelungar som låg därinne.
Våra tekniker filmade först ventilationskanalen för att se vad som väntade och hur man bäst skulle sanera, det fanns inga ventilationsritningar. Så är det ofta med gamla hus. I nästa steg sågades den gamla ventilen ut och saneringen kunde genomföras på ett säkert sätt utan att riskera att orsaka ytterligare spridning av föroreningarna efter fåglarna.”
Drabbad av fågelproblem och vill ha hjälp? Kontakta vår dygnet runt öppna växel på 020-364040 för goda råd.