Vi stötte på en intressant forskningsartikel som handlar om hur luftkvalitet påverkar vår förmåga att prestera vid kontorsarbete.
Luftkvalitet är ett av de tjänsteområden som Specialrengöringar Sverige arbetar med. Om du har problem med inomhusklimatet och misstänker att det kan bero på luftkvalitén så tveka inte att kontakta oss.
Här kan du läsa mer om luftkvalitetundersökningar: https://specialrengoringar.se/tjanster/luftkvalitetmatning/
Här följer artikeln om luftkvalitet och dess påverkan på kognitiv förmåga.
Luftkvaliteten på kontoret kan påverka medarbetarnas kognitiva produktivitet, enligt en ny studie publicerad av Harvard Chan School of Public Health.
Forskargruppen registrerade mer än 300 kontorsarbetare i städer i Kina, Indien, Mexiko, Thailand, Storbritannien och USA. Alla deltagare arbetade minst tre dagar i veckan i en kontorsbyggnad och varje deltagares arbetsyta var utrustad med en miljösensor som övervakade realtidskoncentrationer av partiklar (PM2,5) och CO2.
Studiedeltagare uppmanades att delta i tester och undersökningar vid förutbestämda tider. Ett test krävde att anställda korrekt identifierade färgen på de visade orden och användes för att utvärdera kognitiv hastighet och hämmande kontroll. Det andra testet bestod av grundläggande aritmetiska frågor och användes för att bedöma kognitiv hastighet och arbetsminne.
Forskarna fann att svarstiderna på det färgbaserade testet var långsammare när PM2,5 och CO2-nivåerna ökade.
De fann också att noggrannheten i det färgbaserade testet påverkades av föroreningsnivåer. För det aritmetikbaserade testet fann studien att ökningar av CO2 men inte PM2,5 var associerade med långsammare svarstider.
Forskarna noterade att de observerade nedsatt kognitiv funktion vid koncentrationer av PM2,5 och CO2 som är vanliga i inomhusmiljöer.
Jose Guillermo Cedeño Laurent, forskare vid Institutionen för miljöhälsa och huvudförfattare till studien sa: ’Vår studie bidrar till de nya bevisen på att luftföroreningar påverkar vår hjärna.
Resultaten visar att ökningar i PM 2,5 -nivåer var associerade med akuta minskningar av kognitiv funktion. Det är första gången vi har sett dessa kortsiktiga effekter bland yngre vuxna
Studien bekräftade också hur låga ventilationshastigheter påverkar kognitiv funktion negativt. Sammantaget tyder studien på att dålig luftkvalitet inomhus påverkar hälsa och produktivitet betydligt mer än vi tidigare förstått. ’
Joseph Allen, docent och seniorförfattare tillade: ”Världen är med rätt fokus på Covid-19, och strategier som bättre ventilation och filtrering är nyckeln till att bromsa smittsam sjukdomssändning inomhus. Vår forskning finner konsekvent att värdet av dessa strategier sträcker sig till arbetarnas kognitiva funktion och produktivitet, vilket gör friska byggnader grundläggande för folkhälsa och affärsstrategi framåt.
Om du vill veta mer om luftkvalitet och de tjänster vi erbjuder inom detta tjänsteområde så tveka inte att kontakta oss på telefon 020-364040