Vi har kommit till den tiden på året då måsungarna börjar kläckas.
Om du inte skyddat ditt hus och dina omgivningar tidigare så är det för sent nu.
Varje år får vi samtal om framför allt vad man kan göra åt måsar och måsungar den tiden på året då fågelungarna kläcks. När det redan är ett faktum så kan du inte göra så mycket åt saken.
Stockholms Vildfågel Rehab har lagt ut denna text på sin facebooksida som vi tycker är väldigt bra och informativ.
Foto: Stockholms Vildfågel Rehab
Snart kommer det regna måsungar i stan, vad kan man tänka på?
En del måsfåglar har mer och mer anpassat sig till vår stadsmiljö och påträffas ofta häckandes i stan. Måsföräldrarna bygger gärna bo på höga tak och ganska omgående efter att måsungarna har kläckts hoppar de ner ifrån taket och fortsätter sin utveckling på marken. På marken är de själva eller med syskon och de blir flygfärdiga inom tre till fyra veckor.
Ungarna är knytnävsstora när de har hoppat (ej ramlat) ned från boet och det är inte ovanligt att de lämnas ensamma i många timmar när föräldrarna söker föda. Det är även inte ovanligt att de haltar en smula på marken efter hoppet från taket. Kan de stödja på båda benen läker det av sig självt, om den däremot inte kan stödja på båda benen kan det vara brutet. Kontakta gärna oss på sms om du ser en mås som inte kan stödja på båda benen eller ser skadad ut på annat sätt, med en bild och en kort beskrivning till 0725695112. Ungarna är flygfärdiga inom ca. tre till fyra veckor. Ta aldrig upp ungarna på taket/ i boet igen. Rör inte och mata inte ungarna. Föräldrarna sover inte
med ungen/ ungarna på marken.
Nödvändig förflyttning av måsungar
Ibland kan de hamna på mycket olämpliga ställen som mitt på gatan eller vara oönskade på en skolgård eller liknande. Då kan de behöva flyttas. Du kan göra det själv, om det är fiskmåsar. Gäller det trutar avråder vi från att privatpersoner försöker flytta deras ungar, föräldrarna kan orsaka stor skada på dig med näbben. En trut känner du igen med en röd prick under näbben. Är de mitt på en väg kan du försöka fösa ungarna åt sidan eller flytta dem, om det är fiskmåsar, innan de blir påkörda. Vill du flytta dem från en skolgård, arbetsplats eller liknande så planera först vart du ska flytta dem. Titta på din karta i mobilen efter ett mindre grönområde som ex. en park. Om det gäller fiskmåsar:
Förbered med en låda eller kartong samt ett paraply för att skydda dig för ev. flygattacker eller bajs från måsföräldrarna. Lägg måsungarna i lådan utan lock så fiskmåsföräldrarna hör och ser att ungarna förflyttas och se till att de flyger efter. När du hittat en mer lämplig plats, en park eller liknande, häll ut ungarna och se till att måsföräldrarna har sett ungarna. Ungarna klarar sig inte utan sina föräldrar. Om du inte vill förflytta dem själv kan du höra av dig till oss om det gäller i Stockholms län, vi bedriver även en jourverksamhet. Hör av dig till oss på [email protected]
Hjälp oss att hjälpa de vilda fåglarna, samtliga medel går oavkortat till fåglarna.
• Swish-betalning till Swish-nummer 123 281 19 58
Tack för bra information säger vi och överväg gärna att hjälpa SVR med ett ekonomiskt bidrag till det goda arbete de gör.
Om du vill ha hjälp med att förebygga att fåglar bygger bon och häckar där de sedan blir till besvär så tveka inte att kontakta oss. Varje år skyddar vi massor av fastigheter och anläggningar mot fåglar och om skadan redan är skedd så hjälper vi också till med saneringsarbete och rengöring efter fåglarna.
Du når oss på 020-364040