Studie visar på samband mellan lägre födelsevikt och dåligt inomhusklimat.
En studie i Skåne finns det ett tydligt samband mellan lägre födelsevikt och att den gravida kvinnan bott i ett område med förorenad luft, även om effekten är mycket liten.
Enligt studien som publicerades i Skånska Dagbladet så påvisas samband mellan dåligt inomhusklimat och lägre födelsevikt hos nyfödda. Även om gränsvärden i inomhusluften inte överskridits så kan mätbara förändingar upptäckas.
Specialrengöringar Sverige arbetar med just inomhusklimat och att mäta samt förbättra klimatet i våra bostäder och på våra arbetsplatser. Därför är denna typ av undersökningar intressanta för oss och våra kunder.
Här kommer artikeln om luftkvalitet
Det framgår av en studie från arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet.
Undersökningen bygger på data från de tre ultraljudscentra som finns i Malmö, Lund respektive Trelleborg och omfattar 48 000 kvinnor.
Studien, där hänsyn tagits till andra riskfaktorer, är den största i sitt slag.
Effekten märks trots att föroreningshalterna i den skånska luften oftast ligger under EU:s gränsvärden.
– Även de låga föroreningshalter som anses acceptabla kan alltså ha en verkan, säger forskaren Ebba Malmqvist i ett pressmeddelande.
Samtidigt påpekar hon att studien inte ska ses som en larmrapport. Inte ens där luftföroreningarna varit som högst är deras effekt lika stor som den av exempelvis cigarettrökning.
– Men det är ändå viktigt för beslutsfattarna att veta att det inte finns någon tröskeleffekt när det gäller sambandet mellan luftföroreningar och födelsevikt, säger Ebba Malmqvist.
Det är också betydligt fler kvinnor som berörs av luftföroreningar än av rökning, och luften i boendemiljön går inte välja bort.
Ebba Malmqvist gör även en koppling till de växande storstäderna utanför Europa.
– Där är ju luftföroreningarna betydligt värre, och där kan nog de här effekterna ha betydelse för folkhälsan på sikt, säger hon.
Andra studier har visat att låg födelsevikt kan innebära ökad risk för exempelvis hjärt-kärlsjukdomar längre fram i livet.
Av den nu aktuella studien framgår att födelsevikten minskar med i genomsnitt nio gram för var tionde mikrogram/kubikmeters ökning av kväveoxidhalten.
Men i och med att halterna sällan ligger över 50 mikrogram/kbm är viktminskningen i snitt liten.
I de enskilda fallen kan den dock vara både högre och lägre.
Slut på artikeln //
Om du är intresserad av luftkvalitet eller att förbättra ditt inomhusklimat så tveka inte att kontakta oss för information om de tjänster som vi kan erbjuda. Du når vår kundtjänst på 020-364040.
Du kan också läsa om luftkvalitettjänster här: Luftkvalitet